Geen rangorde-probleem in vrijloopstal

Sociaal contactHet gedrag van vaarzen en koeien in een vrijloopstal verschilt vrijwel niet van elkaar. De vaarzen hebben geen aparte positie ten opzichte van de koeien. Zo blijkt uit de eerste resultaten van een rangorde onderzoek van vier derdejaars studenten veehouderij aan Van Hall Larenstein.

De studenten concluderen dat de kudde een geheel vormt. Opmerkelijk, want pilot gedragstudies en ook literatuurgegevens over ligboxenstallen geven juist aan dat in die stallen veel uitval van vaarzen voorkomt als gevolg van rangorde problemen.

Voorkeur

Uit het onderzoek blijkt ook dat de dieren voorkeur hebben voor bepaalde delen van de bodem in de stal. Het is echter nog niet duidelijk of dat te maken had met de bodemtemperatuur van de compostbodem van houtsnippers.

Likgedrag

De studenten observeerden zes vaarzen en zes koeien op vijf verschillende dagen gedurende vier uur per dag. De koeien maakten deel uit van een kudde van 55 dieren op een leefoppervlak van 1.150 vierkante meter. De studenten hebben gelet op onder andere vreet-, lig- en likgedrag. Ook de bodemtemperatuur werd gemeten.

Vervolg

Deze studie van de vier Van Hall Larenstein-studenten naar koegedrag in de vrijloopstal is het eerste in Nederland, en krijgt een vervolg in andere vrijloopstallen met verschillende bodems.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.