Bouw

In de praktijk komen allerlei typen vrijloopstallen voor met verschillende bodem en bovenbouw. In dit hoofdstuk worden inspirerende voorbeelden getoond die deels al gebouwd zijn. Ze verschillen qua vorm (rechthoek, rond) en voersysteem. Er is uitgegaan van melkrobots.

Verschillende plattegronden

De huidige ruim 30 vrijloopstallen (anno 2012) in de praktijk laten al een grote verscheidenheid zien in gebruik van bodemmaterialen en staluitvoeringen. Er zijn echter nog meer mogelijkheden denkbaar. Om een aantal van deze mogelijkheden te tonen en verdere inspiratie op te doen zijn verschillende plattegronden (zie overzicht van stalontwerpen) gemaakt voor een vrijloopstal met 120 of 240 koeien met een ligbed van circa 15 m2 per koe.

Het melksysteem in deze plattegronden bestaat uit melkrobots waarbij de  koeien vanaf het ligbed in een kleine wachtruimte voor de melkrobot komen. Naast de melkruimte is een separatieruimte. Het voersysteem bij deze plattegronden varieert. Daarnaast wordt ook een concept met een draaimelkstal met een diervriendelijke wachtruimte gepresenteerd:  de ‘omgevings boerderij’.

Daarnaast zijn ook tekeningen gemaakt voor een ronde stal. Tenslotte wordt een idee aangereikt om een foliestal in de vorm van een tuinbouwkas aantrekkelijk te maken in het landschap en zijn plattegronden en 3D-tekeningen gemaakt van een pagodestal met een dak met lage dakhelling.

Overzicht van stalontwerpen

Reacties zijn gesloten.