Nieuwe website over vrijloopstallen live

De nieuwe website www.vrijloopstallen.nl biedt de laatste onderzoeksinformatie en ervaringen uit de praktijk over vrijloopstallen voor melkvee. Met videobeelden en foto’s  van praktijkbedrijven uit binnen- en buitenland delen melkveehouders hun kennis over dit nieuwe, diervriendelijke stalsysteem. Vrijloopstallen is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met AgriMedia.

Vrijloopstallen staan steeds meer in de belangstelling. Melkvee kan haar natuurlijke kuddegedrag in deze stallen beter uitoefenen. De dieren hebben de beschikking over een grote overdekte ruimte waar zij vrij kunnen rondlopen op een natuurlijke bodem. Melkveehouders die inmiddels een vrijloopstal hebben gerealiseerd verwachten duidelijke voordelen van dit nieuwe systeem: een beter dierenwelzijn, minder gezondheidsproblemen, een langere levensduur van het vee en een lager mestvolume met veel organische stof.

Ondanks de voordelen is de vrijloopstal niet onomstreden. Veel onderzoek is nodig naar het effect van dit huisvestingssysteem op het milieu en de kwaliteit van de melk. Op de website Vrijloopstallen.nl staan de meest recente onderzoeksresultaten en praktijkervaringen van veehouders overzichtelijk op een rij.  Een belangrijke praktische uitdaging is bijvoorbeeld: “Hoe houd ik de toplaag van de bodem in een vrijloopstal droog?” Het management van verschillende typen bodems wordt op de site toegelicht net als de resultaten van emissiemetingen op drie bodems van proefbedrijven. De resultaten van praktijkbedrijven volgen later dit jaar.

Op de website is tevens een kaart van Nederland te bekijken. Hierop staan alle bedrijven die ervaring hebben met een vrijloopstal en deze kennis met anderen willen delen. Vrijloopstallen.nl is een initiatief van Wageningen UR in samenwerking met uitgever AgriMedia Wageningen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.