Vrijloopstal kan goedkoper dan ligboxenstal

Een vrijloopstal met voerhek en roosters achter dat voerhek is goedkoper dan een ligboxenstal. Laat je de voergang echter weg, dan heb je een grotere oppervlakte nodig. Daardoor stijgen de bouwkosten van een vrijloopstal.

Tussen de duurste en goedkoopste uitvoering van de vrijloopstallen van de deelnemers in het praktijknetwerk ‘Vrijloopstallen’ zit een verschil van 1.300 euro per koe. Daarbij is de melkapparatuur niet meegeteld. Een vrijloopstal kan wel degelijk goedkoper zijn dan een ligboxenstal. Dat blijkt uit cijfers die Bart Naalden berekende voor het praktijknetwerk.

Naalden, student aan Agrarische Hogeschool in Den Bosch, weet na zijn onderzoek dat een ligboxenstal met mestopslag buiten de stal ongeveer 4.265 euro per koe kost. Een vrijloopstal met dichte vloer achter het voerhek kost 3.800 euro per koe. De dieren hebben dan in totaal 15 vierkante meter ligruimte ter beschikking. Een stal zonder een dichte vloer en voergang, waarbij de koeien uit de voerwagens vreten, beslaat 30 vierkante meter vloeroppervlakte per koe. Die grote oppervlakte is nodig om de compostbodem droog te houden.  Door het grote oppervlak stijgt de investering echter tot 4.400 euro per koe.

Bouwkosten

Bij de ligboxenstal is de onderbouw bijna zes keer zo duur als bij de vrijloopstal. Dat komt door het beton- en grondwerk. In de grote vrijloopstal zijn immers alleen een ringbalk en folie nodig onder het ligbed. Het is de bovenstal die de vrijloopstal duur maakt. De oorzaak daarvan is de oppervlakte. Bij een serre of V-stal blijft de bovenbouw goedkoop. Vergeleken met een zadeldak scheelt dat 30 euro per vierkante meter. In dat geval is de bouw van een grote vrijloopstal zelfs goedkoper dan een ligboxenstal met zadeldak.

Bij een goedkope, en dus kleine bouw, en een gewenst droog ligbed is een beluchtingvloer een optie. Buizen en ventilatoren houden de compostering op gang. Zelfs de meest goedkope versie, zonder beton en strooisel, maakt de vrijloopstal wel bijna 400 euro per koe duurder.

DSC_4624_resize

Dit bericht is geplaatst in Bouw, Economie, Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.