Amerikaanse vrijloopstal tips

Aver Heino zandbodemEr moet voldoende materiaal beschikbaar zijn om het ligbed in een vrijloopstal aan te kunnen vullen. Volgens Amerikaanse melkveehouders die een vrijloopstal bouwden is dat de beste tip die ze hun collega’s mee kunnen geven.

Nog voor je aan de bouw van een vrijloopstal begint moet de beschikbaarheid van het materiaal gewaarborgd zijn. Zaagsel, dat veel werd gebruikt in de Amerikaanse stallen, is namelijk steeds schaarser omdat het ook in de industrie gebruikt wordt.

Daarna volgt in het lijstje van elf tips het twee keer of nog vaker bewerken van het ligbed. De 43 melkveehouders in een onderzoek van de Kentucky Dairy Development Council (KDDC) geven ook aan dat het verstandig is een cultivator met vaste tanden te gebruiken, maar dat in koud weer een frees betere resultaten geeft.

De bouw van de stal luistert ook in Amerika nauw. Een grote oversteek is belangrijk, net als hoge zijmuren en – voor voldoende ventilatie – ventilatoren. In het ligbed mogen geen obstakels staan zoals staanders en het is ook verstandig om zo te bouwen dat je in het ligbed, mocht dat nodig zijn, toch weer ligboxen kunt plaatsen, geeft een van de Amerikaanse melkveehouders met een vrijloopstal aan.

Tips van Amerikaanse boeren met vrijloopstal

1. Zorg ervoor dat voldoende strooisel beschikbaar is
2. Bewerk het ligbed twee keer per dag
3. Gebruik geen tarwe stro in het ligbed of naaldbomenhout
4. Gebruik gedroogd zaagsel
5. Houdt het vochtgehalte in het ligbed laag
6. Houdt minimaal 9,3 vierkante meter oppervlakte per koe aan
7. Voeg regelmatig nieuw strooisel toe
8. Bouw de stal groot
9. Bekijk andere stallen
10. Gebruik een trekker alleen voor het bewerken van het ligbed
11. Start het ligbed niet gedurende de winter op

Dit bericht is geplaatst in Buitenland, Nieuws, Onderzoek. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.