Onderzoek naar mastitis in vrijloopstallen

0210_afstallen_vrijloopstalDe universiteit van Kentucky doet onderzoek naar uierontsteking. Doel van het onderzoek is het risico op mastitis in vrijloopstallen in vergelijking met ligboxenstallen in kaart te brengen.

Vrijloopstallen winnen aan populariteit onder melkveehouders. Dat zegt onderzoeker Jeffrey Bewley van de universiteit. Hij leidt het onderzoek dat inzicht moet geven in het risico op uierontsteking in de verschillende stallen. “Het doel is de melkveehouders te helpen bij het managen van hun kuddes en hen te ondersteunen in het voorkomen van mastitis”, vertelt Bewley.

Samen met Elizabeth Eckelkamp (net afgestudeerd aan de universiteit van Kentucky) en met 16 zuivelproducenten worden de twee systemen, vrijloop- en ligboxstal, onder de loep genomen. Gekeken wordt naar het aantal koeien dat leidt aan mastitis. De vrijloopstal is volgens Bewley weliswaar goedkoper dan een ligboxenstal, maar als uit het onderzoek blijkt dat de kans op mastitis vergroot in de vrijloopstal dan kan de veehouder aan de hand van de uitkomsten zijn keuze nog eens overwegen.

Geen verschil

“Alle bedrijven met een celgetal onder de 300.000 komen in aanmerking om mee te doen aan dit onderzoek”, zegt Eckelkamp. Naast het onderzoek naar mastitis, trekt zij het project breder. ” Ik kijk ook naar de hygiëne en motoriek bij alle dieren. Ook de melkgiften ga ik vergelijken.” Op de vraag of ze weet wat de uitkomsten zijn, vermeldt Eckelkamp hypothetisch: “De twee huisvestingsystemen zullen niet verschillen als we alleen kijken naar de prevalentie van mastitis.”

Dubbele functie

Volgens Bewley maken veel veehouders de overstap naar vrijloopstallen, omdat het meer open rustruimte biedt, het comfort voor de koe verhoogt en de stallen een dubbele functie hebben: huisvesting en compostopslag. “Bovendien, de koeien voegen mest en urine toe aan het strooisel in de stal. Die mix verandert uiteindelijk in compost dat de boer kan gebruiken op het perceel.”

Bewley heeft een heldere mening over vrijloopstallen. “Ik heb de laatste jaren veel nagedacht en gewerkt met boeren die overgestapt zijn naar vrijloopstallen. Dit relatief nieuwe stalsysteem kan een erg goede omgeving voor de koe en de boer creëren. Mits goed geregeld! Zonder managing kan het een verschrikkelijke bedoening worden voor de koeien.”

De onderzoeksresultaten zullen in mei 2014 gepresenteerd worden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Onderzoek. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.