Burgers positief over de vrijloopstal

Burgers zijn positief en hebben veel waardering voor de vrijloopstal. Dat blijkt uit een enquête van wageningen livestock research die bezoekers van de open dag bij melkveebedrijf Hartman in Heibloem hebben ingevuld. Burgers geven gemiddeld hogere waarderingen dan mensen uit de sector zelf.

Aan 132 mensen is gevraagd wat zij van de vrijloopstal vinden. Daarnaast werden de compostbodem en de koeien beoordeeld. Bij de beoordeling was 1: spreekt mij niet aan; en 5: Spreekt mij aan. Onder de respondenten waren ruim 100 burgers. De resterende groep betrof mensen uit de sector.

Vooral in de beoordeling van de bodemhygiëne verschillen de burgers van mening met de sector. Respectievelijk wordt de bodem beoordeeld met een 4,2 en een 3,6. Concluderend kan gezegd worden dat de burgers positiever zijn, of dat juist de mensen uit de sector kritischer zijn. Ook over de uitstraling van de vrijloopstal zijn de burgers positiever.

Uit de enquête blijkt dat burgers complimenteus zijn als het gaat over het vele licht, de frisse lucht, veel ruimte, vrijheid, rust, relaxte koeien en de diervriendelijkheid.

Van de burgers die de enquête hebben ingevuld, heeft ongeveer driekwart aanvullende opmerkingen gemaakt over wat ze wel of niet aansprak. Er zijn bezorgde vragen gesteld of dit nieuwe stalsysteem wel rendabel is voor de boer. Een aantal mensen gaf ook aan dat ze vinden dat de koeien wel weidegang moeten krijgen.

De zaken die beoordeeld zijn in de enquête:

– de wijze waarop koeien liggen
– de wijze waarop koeien opstaan
– de wijze waarop koeien lopen
– de hygiëne van de koeien
– de bodem waarop de koeien lopen/liggen
– de uitstraling van het gebouw
– het dak

In onderstaande tabel staan de gemiddelde waarderingen.

Koeien liggen Koeien opstaan Koeien lopen Hygiëne bodem Bodem Uit-straling stal Dak
Alle Burgers 4.5 4.4 4.5 4.2 4.3 4.6 4.6
Alles uit sector 4.3 4.3 4.0 3.6 3.8 4.2 4.3
Samen 4.4 4.3 4.4 4.1 4.2 4.5 4.5
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Onderzoek. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.