Hogere uitstoot stikstof uit vrijloopstal

Ammoniakemissies uit vrijloopstallen zijn hoger dan uit ligboxenstallen wanneer dit op stalniveau wordt gemeten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. De emissies zijn afhankelijk van de bodemkeuze.

In een onderzoek naar gasvormige stikstofverliezen uit vrijloopstallen zijn de uitstoot van de broeikasgassen stikstof, lachgas, koolstofdioxide en ammoniak gemeten. De hoge waarden in vrijloopstallen zijn met name te verklaren door het stikstofgehalte in het aangevoerde bodemmateriaal. Het N-gehalte is in compost hoger dan in houtsnippers.

In ligboxenstallen vindt de helft van het verlies, voornamelijk NH3, op stalniveau plaats. In vrijloopstallen is er door het composteringsproces een hogere uitstoot van stikstof in de vorm van NH3, N2O en N2.

Emissies uitrijden op land

Maar als bodemcompost van vrijloopstallen uitgereden wordt op het land is de uitstoot lager vergeleken met drijfmest uit ligboxenstallen. De reden van de lagere uitstoot op het land is de tragere beschikbaarheid van organisch gebonden stikstof. Een nadeel voor het gewas op korte termijn is hierdoor de noodzaak om bij te mesten met kunstmest. Een voordeel is dat naar verwachting op de lange termijn de bodemvoorraad aan organische stof zal groeien en door mineralisatie voldoende stikstof aan het gewas kan leveren.

Lees hier het volledige artikel

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.