Belangrijk in vrijloopstal: aandacht voort XTAS

Het is belangrijk zo min mogelijk thermofiele sporen in een bedding te hebben. Dat vertelde Frank Driehuis, onderzoekers bij NIZO Food Research op het symposium Vrijloopstallen in Bunschoten.

Met name GFT-compost zorgt voor problemen. De zuivelindustrie is dan ook negatief over een dergelijke bedding. De GFT-compost, erg populair in vrijloopstallen, veroorzaakt problemen bij de productie van condensmelk en geëvaporeerde melk. Driehuis zegt dat de concentratie thermofiele sporenvormers (TAS) en extreem thermofiele sporenvormers (XTAS) duizend keer hoger ligt dan in andere strooisels.

Voor composthandelaren is het volgens Driehuis bijna niet te doen om TAS en XTAS te verlagen. Wel kan een veehouder door spenen beter schoon te maken de overdracht van uier naar melk beperken. De vraag of het een idee is om de temperatuur van het composteringsproces onder de 55 graden te houden, beantwoordt Driehuis door te zeggen dat dit wellicht kan helpen. “Al zijn er ook spoorvormers die bij lagere temperaturen vermeerderen”, aldus Driehuis.

Frank Driehuis (NIZO) aan het woord over XTAS. (Foto: AgriMedia)

Frank Driehuis (NIZO) aan het woord over XTAS. (Foto: AgriMedia)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.