Vrijloopbodem in één werkgang bewerken en strooien

Stan van Beek, melkveehouder in het Zeeuws-Vlaamse Vogelwaarde, houdt zijn melkkoeien en jongvee in een vrijloopstal met compost. Daarvoor gebruikt hij een Holaras-voerdoseerbak die hij omtoverde tot een compoststrooier.

De strobodem van Van Beek maakte in 2012 plaats voor een compostbedding. Dit maakte het mogelijk om in de zomer geen materiaal meer bij te hoeven strooien, wat met stro wel het geval was.  Om in de winter maanden de bodem te bewerken en bij te strooien bedacht Van Beek het volgende. Hij bouwde een oude voerbak om tot compoststrooier. Deze strooier hangt achter de trekker en wordt hydraulisch aangedreven. Voor de trekker monteerde Van Beek  een oude bietenschoffelaar om de mestflatten onder te werken.

Van de Holaras bak is onder meer de bodem en de vijzel eruit gehaald en onderin de bak heeft Van Beek stalen klepjes geplaatst die de compost tegenhouden. “Er is ook een nieuwe vijzel. Die is voorzien van mesjes van een frees van een voermengwagen. Al draaiende werkt hij de compost zo de bak uit.”

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Video. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.