Laboratorium experiment naar invloed compostering op emissies

De ontwikkeling van de vrijloopstal richt zich dit jaar sterk op het composteren van houtsnippers. In een laboratorium experiment wil Wageningen UR Livestock Research meer inzicht krijgen in de invloed van compostering op de emissies van stikstof en koolstof en op de invloed van temperatuur op (X)TAS. In samenwerking met Gábor Szántó van Szancore (www.szancore.com) is Wageningen UR Livestock Research dit experiment gestart dat uitgevoerd wordt bij de sectie Milieutechnologie van Wageningen Universiteit.

De term (X)TAS staat voor (extreem) thermofiele aerobe sporenvormers. Het is een groep bacteriën die bestand is tegen de gebruikelijke hittebehandelingen die zuivelproducten ondergaan om ze lang houdbaar te maken. Hierdoor is er een risico dat deze producten eerder bederven dan gebruikelijk en leiden de zuivelondernemingen economische schade. De voedselveiligheid is hierbij niet in het geding.

Het lijkt aannemelijk dat er een relatie bestaat tussen bodemtemperatuur en vorming van (X)TAS. Compostering is echter een complex nog grotendeel onbegrepen proces. Het is daarom belangrijk de factoren te kennen die de vorming van deze bacteriën stimuleren.

Het experiment maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma naar vrijloopbodems voor melkvee binnen het initiatief Duurzame Zuivelketen en wordt gefinancierd door het Productschap Zuivel en het Ministerie van Economische Zaken.

Binnen dat onderzoek zijn tot nu toe vooral metingen gedaan op praktijk- en proefbedrijven. Ook daarbij zijn bodemmonsters onderzocht op (X)TAS en zijn (gasvormige) mineralenverliezen bepaald. Ook in het labexperiment worden de gasvormige verliezen van stikstof en koolstof bepaald. De analyses van de monsters op het voorkomen van (X)TAS worden uitgevoerd door het NIZO in Ede.

Eind 2014 zullen de resultaten beschikbaar zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider Paul Galama,  paul.galama@wur.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.