Nieuwe metingen aan vrijloopstallen

Dit jaar doet Livestock Research van Wageningen UR detailmetingen aan twee vrijloopstallen met houtsnippers. Bij de ene stal wordt met een beluchtingssysteem gewerkt en bij de andere met een luchtafzuigsysteem.

Daarnaast volgen de onderzoekers met hulp van de melkveehouders de ontwikkeling van de composteringstemperatuur in beide stallen op de voet gevolgd. Ook meten ze regelmatig de dikte en samenstelling van de bedding. En niet alleen dat. Op enkele momenten wordt namelijk ook de emissie van ammoniak en lachgas gemeten.

De resultaten van deze metingen worden onder meer gebruikt om veranderingen in de hoeveelheid stikstof in de bedding te volgen. Het doel hiervan is te achterhalen wanneer tijdens de stalperiode de grootste gasvormige stikstofverliezen optreden. Als dat bekend is, kunnen maatregelen ontwikkeld worden om dit verlies te beperken, bijvoorbeeld door het beddingmateriaal eerder te vervangen of op tijd bij te strooien. Een deel van de metingen, waaronder die van de composteringstemperatuur en beddingdikte, wordt ook gebruikt om een composteringsmodel dat in ontwikkeling is verder te verbeteren. De bedoeling is dat boeren dit composteringsmodel online kunnen gaan gebruiken om te experimenteren met verschillende soorten bedding in de vrijloopstal. De verwachting is dat dit model eind 2014 online is.

De metingen zijn nu halverwege. Een voorbeeld van de temperatuurmetingen in één van de vrijloopstallen is gegeven in de grafiek. De metingen van de temperatuur en beddingdikte worden door de boeren zelf uitgevoerd, in overleg met de onderzoekers.

20140612_meting

Dit bericht is geplaatst in Management, Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.