Zuivelondernemingen verbieden compost in ligbedden

0210_afstallen_vrijloopstalIn navolging van FrieslandCampina verbieden ook de andere zuivelondernemingen het gebruik van compost in de ligbedden van melkveestallen per 1 januari 2015. DOC Kaas stelde veehouders afgelopen week via een brief op de hoogte van dat besluit. Dat meldt Boerderij Vandaag.

Cono Kaasmakers waarschuwde veehouders afgelopen voorjaar tijdens de ledenvergaderingen al voor het op handen zijnde verbod. De A-Ware Food Group neemt nog geen melk van veehouders af en heeft daarom ook nog geen richtlijnen met betrekking tot het gebruik van compost. Maar volgens een woordvoerder van het bedrijf zal A-Ware vanaf januari de lijn van de andere zuivelondernemingen gaan volgen.

Over het gebruik van biobedding hebben de zuivelondermingen zich tot dusver nog niet uitgesproken. Alleen Cono Kaasmakers waarschuwt veehouders voor het risico van broei in het opgeslagen product en in de ligboxen. Bij broei is er een verhoogde kans op de vermeerdering van warmteminnende sporenvormende en hittebestendige bacteriën. Verder wil de kaasproducent het onderzoek van NIZO food research naar de invloed van opslag en bewerking van biobedding en digestaat afwachten. (Boerderij Vandaag)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.