Eerste vrijloopstal met MDV-certificaat geopend

vrijloopstal PLUSDe eerste zogeheten vrijloopstal Plus van Nederland is op vrijdag 21 november geopend bij familie Geenen uit Bladel. Een vrijloopstal Plus is een vrijloopstal waarbij stallucht via de bodem wordt weggezogen en door een luchtwasser wordt ‘gewassen’. Dit wassen vermindert de ammoniak-, fijnstof- en geuruitstoot van de stal. Dat is de Plus.

Om dit afzuigen mogelijk te maken ligt er een kunststof beluchtingsvloer in de stal met daarbovenop grove houtsnippers en afgedekt met fijne houtkrullen. Zo is de hele vloer luchtdoorlatend. Door de ammoniakreductie kwam de vrijloopstal PLUS ook in aanmerking voor de maatlat duurzame veehouderij (MDV).

De openingshandeling werd verricht door de vader van Arjan Geenen, opa Piet genaamd door de hulp boeren van de zorgboerderij. Dankzij de automatisering kan hij nog steeds elke dag de koeien voeren.

De komende tijd wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van het bodemmanagement. Met het variëren van de luchthoeveelheid kan de bodemtemperatuur gestuurd worden, zodat deze niet te warm wordt, maar ook niet te koud. Ook wordt onderzocht hoeveel lucht afgezogen moet worden om voldoende ammoniakuitstoot te kunnen reduceren. (IDV-Advies)

aanleggen beluchtingvloer

De aanleg van de vrijloopstal Plus (IDV-advies)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.