Experimenteren met bodems in vrijloopstal

Nu compost als bodem in de vrijloopstal uit den boze is, wordt naarstig gezocht naar vervangend materiaal. Zo ook Koeien & Kansen melkveehouder Marinus de Vries. Hij heeft geëxperimenteerd met gips, maakt gebruik van riet en gaat ook nog turf proberen. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

Ter vervanging van compost gaat er nu riet in de vrijloopstal van maatschap De Vries in Stolwijk. Het droge riet kuilt Marinus de Vries eerst in. De eerste ervaringen van de ondernemer zijn goed. Na deze proef gaat hij ook nog een keer turf proberen als bodembedekker in stal.

Afgelopen maanden is er in het vrijloopgedeelte ook geëxperimenteerd met gips. Als bodembedekker lijkt het goed te werken. De draagkracht gaat vooralsnog goed. Ondanks de positieve ervaring heeft De Vries toch besloten te stoppen met deze toepassing. De reden hiervan is dat naast het vrijloopgedeelte de stal ook voorzien is van een aantal mestkelders onder de looppaden en wachtruimten. Deze kelders zijn voorzien van het Aeromix systeem. Dat is een variant op het mixen waarbij dagelijks lucht en zuurstof toegevoegd wordt aan de mest. Hierdoor ontstaat er een positieve werking op rijpingsproces van de mest. De toepassing van gips kan mogelijk leiden tot neveneffecten die het proces in de weg kunnen staan. (Foto: Verantwoorde Veehouderij)

Gips_devries

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.