Bouwkosten Vrijloopstal PLUS bekend

Inmiddels is ook de 2e vrijloopstal PLUS in gebruik genomen. Voor IDV-advies reden genoeg om de bouwkosten inzichtelijk te maken en te vergelijken.

Een vrijloopstal PLUS is een vrijloopstal met een composteringsbodem waarbij lucht door de bodem (met houtsnippers) wordt gezogen en door een luchtwasser wordt ontdaan van ammoniak, geur en fijn stof.

Na de 1e vrijloopstal PLUS van de familie Geenen is nu ook de 2e vrijloopstal PLUS van familie Lagendijk een feit. De bouwkosten van beide stallen zijn goed met de (KWIN)norm te vergelijken. Beide stallen staan los van andere gebouwen en huisvesten alleen melkkoeien. In beide stallen wordt gewerkt met een melkrobot en een voerrobot. Ondanks dat de vrijloopstallen veel overeen komen zijn er ook verschillen. Zo is de vrijloopstal PLUS van Geenen nog ruimer van opzet dan bij Lagendijk.

In onderstaand overzicht zijn de verschillende oppervlaktes per koe in m2 weergegeven. Ter indicatie zijn ook de oppervlaktes van een ligboxenstal weergegeven.

dierplaatsen vrijloop roosters leefruimte Totale stal
Geenen 130 18,1 3,4 21,5 26
Lagendijk 250 14,6 2,7 17,3 20,5
ligboxenstal 5,25 8 11

VrijloopstalplusDe extra oppervlakte per dier moet in een vrijloopstal PLUS gecompenseerd worden door per m2 goedkoper te bouwen. Zo is de bovenbouw van folie en kost per m2 circa € 80. Dit is inclusief windbreekgaas, klimaatcomputer en deuren. Ook de onderbouw is met circa € 50 per m2 goedkoop gehouden door zo weinig mogelijk beton erin te verwerken. De gecoate voergang is vanwege de voerrobot iets smaller, maar daarvoor in de plaats komt de voerkeuken. De zuigbodem bestaat uit kunststof kratjes, waardoor de lucht via buizen naar de luchtwasser wordt gezogen. Ook de luchtwasser is bij de kosten van de zuigbodem opgenomen. Bovenop de kunststof kratjes ligt een luchtdoorlatende folie met daarbovenop de houtsnippers. Ook de inrichting is compleet met LED-lampen, mestschuif en koeborstels. Onderstaand de bouwkosten in euro’s per koeplaats opgesplitst per onderdeel, exclusief de voer- en melkrobots maar wel met voerkeuken en melkrobotruimte.

grondwerk onderbouw zuigbodem bovenbouw inrichting totaal KWIN
Geenen 65 1121 716 2120 730 4751 4165
Lagendijk 46 1120 572 1466 433 3638 3680

 

Het verschil in de KWIN-normen heeft te maken met het schaalvoordeel. De stal van Geenen is vergeleken met een ligboxenstal voor 140 melkkoeien en de stal van Lagendijk met een ligboxenstal voor 200 melkkoeien.

De bouwkosten van de vrijloopstal PLUS van Lagendijk met 15 m2 vrijloop per koe komen overeen met de bouwkosten van een ligboxenstal volgens de KWIN 2014-2015. De koeien in de vrijloopstal PLUS van Geenen hebben 25 % meer oppervlakte ter beschikking. Hierdoor is deze stal iets duurder dan de KWIN-norm. Ook zijn de kosten van de luchtwasser per koeplaats bij Geenen 2x zwaarder dan bij Lagendijk.

Meer informatie bij: Bram den Hollander, IDV-Advies

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.