AMS in vrijloopstallen: automatisch koeien drijven

Wie koeien in een vrijloopstal regelmatig opdrijft, wordt met 17 procent meer melk beloond. Dat opdrijven kan automatisch.

Als de koeien de melkrobot niet vrijwillig bezoeken, moeten ze worden opgehaald. Dat kost tijd, geld en verstoort de routine van de koe. Zelfs als de robot op een gunstige plek staat, komen niet alle koeien vanzelf. Dus is een ander concept nodig.

Op een Israƫlisch onderzoeksbedrijf werd een koppel met 100 hoogproductieve HF-koeien in twee groepen verdeeld: Een controlegroep (43 koeien, eerste en tweede lactatie) en een onderzoeksgroep (39 koeien, vaker gelacteerd) werden gedurende een periode van drie maanden in twee robots gemolken. In de controlegroep werden de koeien die niet zelf naar de robot gingen driemaaldaags opgehaald. Bij de onderzoeksgroep installeerde wetenschappers een automatisch opdrijfsysteem. Het systeem bestaat uit twee langzaam bewegende hekken die door een controller worden gestuurd. De hekken schuiven in vier seconden 80 centimeter op en staan vervolgens 30 seconden stil. Een volledige cyclus van de hekken duurt acht uur.

Resultaten

In de onderzoeksgroep steef de melkfrequentie met 47 procent, in de controlegroep was de stijging slechts zo’n 2 procent. De productie steef in de onderzoeksgroep met 17 procent van 35 naar 41 kg per dag, terwijl in de controlegroep nauwelijks veranderingen werden waargenomen.

Conclusie

In de onderzoeksperiode van drie maanden zagen de wetenschappers de melkfrequentie duidelijk stijgen, wat resulteerde in een hogere productie. Het systeem is dus veelbeloven, effecten voor de lange termijn zijn nog niet bekend. (Bron: vakblad Elite)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.