Compost heeft positief effect op kreupelheid

Een vrijloopstal met composteringsbodem heeft een positief effect op leasies en kreupelheid. En de koeien worden niet vuiler. Zo concludeerden Joop Lensink en Elfriede Ofner-Schröck in een presentatie namens de CIGR Cattle Housing Group.

Naar schatting telt Oostenrijk 12 tot 15 melkveebedrijven met een vrijloopstal. Deze stallen zijn in gebruik genomen vanaf 2009. In de periode 2011 tot en met 2013 werd onderzoek gedaan op zeven Oostenrijkse bedrijven met vrijloopstallen met 15 tot 62 koeien. De manier waarop die stallen gemanaged worden, verschilde aanzienlijk. Het beschikbare staloppervlak per koe varieerde tussen 6 en 16 vierkante meter. De veehouders zelf waren over het algemeen zeer tevreden. De koeien in de Oostenrijkse vrijloopstallen hadden minder kreupelheid en leasies en waren niet vuiler dan koeien in een andere Oostenrijkse stal. De bodems worden opgebouwd met onder meer zaagsel, houtchips, Miscanthus en andere restmaterialen uit de houtverwerkende industrie. De prijs die per kuub aangevoerd product wordt betaald, varieert van 5 tot 14,50 euro. Als de transportafstand kleiner is, is de prijs per kuub vaak lager.

Koeien in de vrijloopstal hebben minder hakbeschadigingen dan koeien in ligboxen. Zware hakbeschadigingen kwamen helemaal niet voor, terwijl koeien in ligboxen met matten daar veel last van hadden. De locomotie van 138 koeien in vrijloopstallen en 175 koeien in ligboxenstallen werd gescoord. In de vrijloopstallen zijn meer koeien met locomotiescore 1 en 2 dan in ligboxenstallen. In de ligboxenstallen is het aandeel koeien met locomotiescore 3, 4 en 5 (matige tot zware kreupelheid) hoger.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.