Eerste vrijloopstal MDV gecertificeerd

In juni 2017 is de vrijloopstal van Rik en Joke Lagendijk uit Diessen MDV-gecertificeerd.

Veel punten scoren op de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) was voor een vrijloopstal nooit het grootste probleem. Vooral op de onderdelen “dierwelzijn” en “diergezondheid” wordt de minimumeis makkelijk gehaald. Het probleem was altijd om te voldoen aan de ammoniak maatlat. Met de Vrijloopstal PLUS (proefstalstatus) kan nu ook aan die eis worden voldaan.

De vrijloopstal van Rik en Joke Lagendijk uit Diessen bestaat uit een bodem met houtsnippers waarbij de (stal)lucht via de houtsnipperbodem wordt afgezogen. De afgezogen lucht wordt door de luchtwasser geleid om zo fijnstof en ammoniak uit de stallucht verder te reduceren.  Ook het composteringsproces in de bodem blijkt al een hoeveelheid ammoniak vast te leggen. Of dit (zonder luchtwasser) voldoende is voor een MDV-certificaat wordt momenteel op Dairy Campus onderzocht.

Wilt u meer weten hoe de Vrijloopstal PLUS van Rik en Joke Lagendijk is gebouwd, met de nodige details over de opbouw van de houtsnipperbodem, bekijk dan de video.

Meer informatie: Bram den Hollander, IDV-Advies

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.