Omgevingsboerderij

De omgevingsboerderij creëert een prettige omgeving voor de koe, de boer en het publiek. Centraal staat een draaimelkstal met een diervriendelijke wachtruimte rond het centrale melkgedeelte. De acht stallen met elk 100 tot 120 koeien staan in een cirkel erom heen. Hierin wordt automatisch gevoerd. De koeien kunnen in een buitencirkel van de ene naar de andere stal verplaatst worden. In een binnencirkel kunnen vrachtwagens rijden. De voerwagen vult de bakken voor het automatisch voersysteem en de melkwagen haalt de melk op.

Het geheel heeft een middellijn van circa 260 meter. De oppervlakte exclusief jongvee, mestopslag, voeropslag  en transitiekoeien, is daarmee ongeveer 5,5 ha. Op verschillende plekken is beplanting. Er is een binnentuin in de dubbeldek-draaimelkstal die zich op een heuvel bevindt. De ruimte tussen draaimelkstal en de cirkelvormige weg kan als een park aangekleed worden. Ook de ruimtes tussen de stallen bieden ruimte voor natuur. Een doorkijk naar deze boerderij vanaf het wegdek zal heel bijzonder zijn. Door de cirkelvormige opstellingen van de stallen en de vele open ruimtes krijg je diverse doorkijkjes.

Omgevingsboerderij

Een omgevingsboerderij met 8 stallen met elk een automatisch voersysteem. Voerbakken worden gevuld aan voorkant stal. Melken in draaimelkstal die centraal staat. (bron: Sprecher)

Bouw > Atoomstal >>

Reacties zijn gesloten.