In 2013 extra bedrijven in onderzoek vrijloopstallen

De afgelopen twee jaren zijn de bedrijven van Wiersma, Groenewegen en Havermans intensief gevolgd. De resultaten over emissiemetingen, stikstofbalans en economie komen de komende maanden in vakblad Veeteelt en via rapporten naar buiten.

Het welzijnsonderzoek stond in de laatste Veeteelt beschreven en in dit blog. Het onderzoek in 2013 richt zich op zeven extra praktijkbedrijven, in totaal dus tien. De bedrijven verschillen qua type bodem. Er is veel variatie, namelijk beluchten van de bodem met houtsnippers door blazen en zuigen, gebruik van gft compost en gehakseld stro. De wijze van bewerking verschilt ook. De uitdaging is om de juiste bodem te vinden die weinig stikstofverliezen geeft en weinig hittebestendige sporenvormers bevat, maar aan de andere kant droog en goed beloopbaar blijft. Op alle bedrijven is al een welzijnsscore uitgevoerd. Nieuws over de resultaten komt naar buiten zodra de cijfers besproken zijn met de betrokken melkveehouders en opdrachtgevers.

Paul Galama
Projectleider vrijloopstallen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Onderzoek. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.