Houtsnippers wel en compost geen perspectief in vrijloopstallen

Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research concluderen in het E-book ‘Vrijloopstallen voor melkvee in de praktijk’ dat houtsnippers wel en compost geen perspectief hebben in vrijloopstallen. De onderzoekers beschrijven in het E-book de resultaten van 4 jaar onderzoek op 10 bedrijven vanuit diverse gezichtspunten.

De onderzochte vrijloopstallen verschillen in bedrijfskenmerken en in de keuze van het bodemmateriaal. Uit het onderzoek blijkt dat de investeringskosten van een vrijloopstal met houtsnippers als ondergrond hoger zijn dan die van een ligboxenstal. Maar deze kosten kunnen gecompenseerd worden door een betere diergezondheid en dierenwelzijn. De productie per koe gaat namelijk omhoog en de koeien hebben een langere levensduur. Compost als ondergrond is inmiddels geen optie meer. Bodems met compost hebben een te hoge ammoniakemissie en zijn tevens een risico voor de kwaliteit van melk door sporen van Thermofiele Aerobe Sporenvormende bacteriën (TAS). Het gebruik van compost als ondergrond wordt per 1 januari 2015 verboden.

Het milieu en de mestkwaliteit

De stikstofverliezen in een vrijloopstal zijn hoger dan die in een ligboxenstal, maar de stikstofverliezen bij gebruik op het land van de vrijloopstalcompost zijn echter lager dan die van de drijfmest uit de ligboxenstal. Omdat dit tegen elkaar opweegt moeten de stikstofverliezen in bedrijfsverband beoordeeld worden. Vooral op de lange termijn is vrijloopstalcompost een bodemverbeteraar. Op de korte termijn is het minder geschikt als meststof dan drijfmest uit ligboxenstallen. Bij vrijloopstalcompost is de stikstof-fosfaatverhouding lager en de stikstof komt langzamer beschikbaar voor de plant.

Maatschappelijk is er veel waardering voor de vrijloopstal. Burgers beoordelen de diervriendelijkheid van de stallen erg positief en ook de uitstraling en de inpassing van de stal in het landschap wordt gewaardeerd. Vrijloopstallen blijken meer geuremissie te hebben dan ligboxenstallen, maar de hinderlijkheid hiervan lijkt minder te zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research in samenwerking met NIZO food research. De resultaten zijn beschreven in het e-book, dat hier te downloaden is.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Deel deze pagina:
Stuur mij de vrijloopstallen.nl nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.